Τετάρτη 30 Δεκεμβρίου 2009

Κιθαρα Γομπάκη













Ο εκλεκτός οργανοποιός Τάκης Βεργέτης ολοκλήρωσε πριν λίγες μέρες την επισκευή-αποκατάσταση μιας παλιάς κιθάρας του Ιωάννου Γομπάκη, πολύ παλαιού οργανοποιού των αρχών του 20ου αιώνα, που όπως λένε υπήρξε δάσκαλος του Μούρτζινου. Όπως μου είπε άλλος φίλος οργανοποιός, ο αριθμός των οργάνων του Γομπάκη που ύπάρχουν σήμερα στην Ελλάδα είναι μονοψήφιος.
Σκέφτηκα λοιπόν να δημοσιεύσω εδώ μερικές φωτογραφίες (πρίν και μετά) επειδή πιστεύω ότι ανάμεσα σ' αυτούς που παρακολουθούν το blog του περιοδικού υπάρχουν μουσικοί και οργανοποιοί που μπορεί να ενδιαφέρονται. Σημειώνω οτι το συνολικό μήκος του οργάνου είναι 91 εκατοστά και το μήκος της χορδής 62,2. Τα υλικά της κιθάρας είναι: Το σκάφος κελεμπέκι, το καπάκι έλατος και η ταστιέρα παλίσανδρος. Ήταν σε αρκετά καλή κατάσταση πριν την επισκευάσει ο Τάκης, ο οποίος κράτησε φυσικά όλα τα δικά της κομμάτια. Άλλωστε δεν έλλειπε κάτι. Ακόμη και τα κλειδιά, είναι τα παλιά και λειτουργούν μια χαρά. Τέλος, θα πρέπει να πώ οτι ο ήχος της είναι πολύ καλός.
Παράκληση: Όποιος γνωρίζει στοιχεία για τον Γομπάκη, ας κάνει έναν κόπο να τα στείλει στο Email του περιοδικού (laikotra@yahoo.gr)


Δεν υπάρχουν σχόλια: